Rodinná zahrada u dvojdomu ve Cvikově

studie zahrady ve Cvikově

Tak tato zahrada bude oříšek. Od začátku se potvrzuje, jak nesmyslné je stavět v záplavovém území, v širokých nivách potoků, které jsou zregulované, a ještě hůře, v některých úsecích zatrubněné.

Zde se snažíme vyrovnat s touto situací. Je jasné, že na malém pozemku (byť přes 3600m2) problémy širších vztahů nevyřešíme, ale alespoň se pokusíme zavést vodu tam, kde bude využitelná a kde nebude páchat škody na majetku. Plánují se zde vsakovací povrchy (dlažba, mlat, vegetace), poldery, i dešťové záhony, vrbové stavby a kde to půjde vsak či retence vč. střešních zahrad. Sběr dešťové vody ze střechy domu a znovu využití v zeleni je samozřejmostí.

Krom toho i nějakou tu zábavu; hospodářská část s vyvýšenými záhony, skleníkem, políčkem a slepičkami, sad z vysokokmenů, menší přípotoční lesík a v něm pumptrack pro dětičky a budoucí hosty. Nechybí hrátky pro děti v podobě herních prvků, vrbových stavbiček, klouzačky ze zazemněného sklepa či zemní trampolíny. Bazén tu již máme, takže ještě saunu, venkovní kuchyň a ohniště. Navíc plocha polderu může klidně v době sucha sloužit jako hřiště.

Pro ustájení „koní“ zde máme dvojgaráž se střešní zahradou a pak širé nebe se zatravněnou dlažbou. To celé zkrášlí nejen květiny, ale i mnoho jedlých rostlin.

Rukavice byla hozena, pokračujeme dále..

Studie 11/2021

Prováděcí fáze v příštím roce.

inspirace pro tuto zahradu

#projekt #realizacesvepomoci #soukromezahrady #destovka #retence