Nadace Proměny – zahrada hrou

Dotační titul pro proměnu zahrady u MŠ či ZŠ

Program Zahrada hrou 

V rámci programu Zahrada hrou podporuje nadace proměny školních zahrad v inspirativní prostředí, které přispívá ke zdravému a všestrannému rozvoji dětí. Pomáhají projektům založeným na spolupráci učitelů, dětí, rodičů, odborníků i místní komunity. Grantová výzva programu bude vyhlášena 31. října 2021.

O programu

Zahrada hrou nabízí pomoc školám, které chtějí přeměnit své zahrady v podnětné prostředí, kde se děti mohou svobodně rozvíjet, objevovat své schopnosti a upevňovat svůj vztah k okolnímu světu. Zahrada hrou odkazuje ke Komenského Škole hrou. Je zároveň učebnou, místem pro volné dětské hry a poznávání přírody, prostorem pro setkávání širší komunity a také jednou z prvních příležitostí v životě dětí, kdy se mohou aktivně podílet na přeměně svého okolí a přirozeně se tak učit občanským dovednostem.
 

Kdo může žádat o nadační podporu

→ školy, které jsou zřízeny městem nebo obcí, městskou částí, krajem, ministerstvem nebo církví a současně jsou dle zákona zařazeny do sítě škol, předškolních a školských zařízení 
 

Co nabízí

  • finanční příspěvek (grant do výše 400 tis. Kč)*
  • metodika pro realizaci projektu
  • odborná konzultační podpora
  • pomoc se zapojováním dětí a dospělých během celého projektu
  • komunikační podpora
  • vzdělávání

* Finanční příspěvek je určen na zpracování architektonického návrhu a projektové dokumentace, stavební a vegetační úpravy, údržbu a rozvoj zahrady.

Kde hledat inspiraci

→ tematický portál www.promenyproskoly.cz
→ brožura Jak proměnit zahradu na míru dětem a jejich vzdělávání (pdf 632 kB)
→ brožura Školní zahrady a legislativa (pdf 833 kB)
→ videogalerie nadace na YouTube

#dotace #granty #veřejnáprostranství #veřejnéprostory #komunitní #stromy #výsadbastromů #sázejstromy #sázímebudoucnost#solitery #intravilan#zeleň #školkovézahrady #školnízahrady #přírodnízahrady